Restaurant

Le temps de vivre

Légende

A vivre

Séjourner

Déguster

Audioguide

1 heure 36 min pour venir en vélo de Furfooz, Belgique (15,9km)

Google
Delen

Soiron
Land van Herve

Het dorp Soiron is gelegen in de kom van een dal waar het heldere water van de Bola stroomt, in een groen kader van boomgaarden en weiden, die afwisselend door heggen en bosjes worden afgezoomd.

Provincie: Luik
Gemeente: Pepinster

Hier heeft u geen nood aan straatnamen om u de weg te wijzen. Slenter gewoon door de mooie steegjes en u passeert zo alle blikvangers: traditionele woningen uit de 17e en 18e eeuw, opgetrokken uit baksteen, ruwe breuksteen en kalksteen. De dorpskern wordt gedomineerd door de Sint-Rochuskerk, die volledig buiten proporties lijkt! Dat komt omdat de kerk rondom het enorme hoofdaltaar van de cisterciënzer abdij van Boneffe herbouwd moest worden. Ook het kerkhof, de oude pastorie en de twee kastelen zijn opmerkelijk: het kasteel van Soiron, dat in 1723 door Baron de Woelmont in Lodewijk XV-stijl werd herbouwd, en het kasteel van Sclassin, dat uit 1587 dateert. Dit kasteel is genaamd naar de weduwe van de eerste eigenaar.

Kruisen, kapelletjes, een wasplaats en een dwangbrouwerij dragen hun steentje bij tot de pittoreske aanblik van dit dorp. Een vreemd gebouw zal zeker uw aandacht trekken: een groot bouwwerk met 160 gaten erin. Dit is een droogast, stille getuige van een activiteit uit lang vervlogen tijden: de teelt van de kaardebol!

© Foto's: 2 Christian Collet / 6 Gérard Michel / 15 Gaëlle Libert / 4-5,8-9,12-14 Mark Rossignol / 1,3,7 François Delfosse / 10 PBVW

Links

 

Informatie

Maison du Tourisme du Pays de Herve
Place de la gare, 1
4650 Herve
Tél : +32 (0) 87 69 31 70
www.paysdeherve.be

 

Administration Communale de Pépinster 
Rue Neuve, 35
4860 Pépinster
Tél : +32 (0)87 46 83 00
www.pepinster.be