Restaurant

Le temps de vivre

Légende

A vivre

Séjourner

Déguster

Audioguide

1 heure 36 min pour venir en vélo de Furfooz, Belgique (15,9km)

Google
Delen

Olne
Land van Herve

In de plooien van een landschap dat het midden houdt tussen het zachtglooiende Land van Herve en het gevarieerde Ardense massief, is alleen de leistenen kerktorenspits van de Sint-Sebastiaankerk een aanwijzing die verraadt waar het dorpje Olne verscholen zit.

Provincie: Luik
Gemeente: Olne

In vroeger tijden leefde het dorp op het ritme van de bedrijvigheid van de kalksteengroeven, de plateelwerkers, de lakenfabrikanten en vooral de spijkersmeden. Maar vandaag lijkt de rust teruggekeerd en koestert Olne vooral herinneringen aan die bloeiende activiteiten. Wandelend door de straten en steegjes maakt u kennis met een dorp dat u bekijkt en leest als een open geschiedenisboek. De Maaslandse renaissance en de 17e en 18e eeuw boetseerden hier het uitzicht van de woningen en boerderijen opgetrokken uit kalksteen. Het hele dorp getuigt van de vroegere welvaart in dit centrum van plattelandsontsluiting door industrialisatie.

Toen de concurrentie met Verviers en Luik te zwaar begon door te wegen, besloot Olne om zich opnieuw op landbouw te concentreren. Let vooral op de evenwichtige, homogene structuur die het dorp zo bekoorlijk maakt. Zowel door de uitzonderlijke rijkdom van de gebouwen als door de vele knipoogjes van het volkse erfgoed, ontdekt u op elke hoek de geschiedenis van een dorp dat zijn weg naar zijn landelijke roots terugvond…

Geef je ogen de kost en… geniet!

© Foto's: 3-4,8-9,11-12 Gemeentebestuur Olne / 1, 7,10,13-16 Mark Rossignol / 2,5-6 François Delfosse

Links

 

Informatie

Administration communale de Olne
Rue du Village, 37
4877 Olne
Tél. : + 32 (0)87 26 02 72
www.olne.be

Maison du Tourisme du Pays de Herve
Place de la gare, 1
4650 Herve
Tél : +32 (0) 87 69 31 70
www.paysdeherve.be

Een e-mail verzenden