Restaurant

Le temps de vivre

Légende

A vivre

Séjourner

Déguster

Audioguide

1 heure 36 min pour venir en vélo de Furfooz, Belgique (15,9km)

Google
Delen

Malen (Frans: Mélin)
Haspengouw

Op 6 km van Geldenaken ligt een dorp verscholen in een heuvelachtig landschap, bezaaid met bossen en fraaie uitzichtpunten. Malen (Frans: Mélin) oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit door zijn schitterende aanblik!

Provincie: Waals-Brabant
Gemeente: Geldenaken

In dit dorp zijn de huizen in witte steen, de typische steen van Gobertingen (Gobertange in het Frans), met smaak opgesmukt met bloemen. Malen (Mélin in het Frans) heeft zijn homogene aanblik te danken aan de harmonieuze combinatie van witte steen en baksteen. De blinde topgevels van de huizen die loodrecht op de straat staan en de L- en U-vormige gebouwen, waarvan het bestrate gedeelte systematisch met een muurtje of een hek is afgebakend, versterken en typeren het straatbeeld. De Gobertingenbeek en zijn vele bijriviertjes, de vijvertjes en smeedijzeren bruggen, de rijen knotwilgen en populieren zijn het schilderachtige groene kader waarin dit dorp staat te pronken.

Wandel langs de geplaveide straten vanaf het driehoekige pleintje en geniet van de frisse aanblik van de stenen en bakstenen boerderijtjes met hun roodzwarte dakpannen en de kerk Notre-Dame de la Visitation. De grote boerderijen met de geplaveide voorplaatsen en de ingang aan de straatweg roepen nog altijd herinneringen op aan de tijden van hooggeboren heren. Hun ronkende namen luiden: ferme Fortemps, Cense du Seigneur, ferme Hesserée. Reken maar dat de inwoners, "mélinois" in hart en nieren, die de fakkel van de steenhouwers hebben overgenomen, nog lang deze "provinciale" harmonie zullen respecteren. Dankzij de vele wijn-, tuin- en ambachtsfeesten zal Malen niet zo snel zijn bekendheid verliezen. Aan u om uw steentje bij te dragen!

© Foto's: 1 Christian Collet / 10 Gérard Michel / 3 Qualité Village Mélin / 2,4-9,13 Mark Rossignol / 11 François Delfosse

Links

 

Informatie

Qualité Village Mélin asbl
Rue de Sclimpré, 1
1370 Jodoigne
Tél. : + 32 (0)10 81 01 65
www.villagemelin.be

Maison du Tourisme Hesbaye brabançonne
Rue du Château, 13
1370 Jodoigne
Tél. : + 32 (0)10 22 91 15
www.hesbayebrabanconne.be