Restaurant

Le temps de vivre

Légende

A vivre

Séjourner

Déguster

Audioguide

1 heure 36 min pour venir en vélo de Furfooz, Belgique (15,9km)

Google
Delen

Clermont-sur-Berwinne
Land van Herve

Beste toerist, wanneer u vanaf de 17de-eeuwse kerk over Clermont uitkijkt, wordt u dan niet een beetje duizelig van al die mooie weerhanen die hoog in de lucht staan te pronken? Waarom gaan we niet meteen even dit prachtige hoekje verkennen?

Provincie: Luik
Gemeente: Thimister-Clermont

Het plein "Place de la Halle" is een heuse geschiedenisles in openlucht, mede dankzij de verschillende bouwstijlen die de voorbije eeuwen typeren. De meest representatieve elementen, in zeer uiteenlopende vormen, zijn de baksteen en het wit van de stenen in de omlijstingen en hoekverankeringen. De decoratieve leisteen op de daken vormt eveneens een opvallend element. In dit kader is ook het stadhuis, verbouwd aan het eind van de 19e eeuw, een blikvanger van het dorp, vooral door de originele toren in de vorm van een pepermolen.

Gezien de aard van de dorpsactiviteiten, waren hier geen grote kasten van huizen nodig. De woningen zijn eenvoudig maar zeer pittoresk en vormen een harmonieus geheel. In de buurt van de kerk wordt de aandacht getrokken door een inrijpoort en een verdedigingstoren, resten van een herenboerderij uit 1635. Op een steenworp van het dorp, in een schrijn van bosjes en fruitbomen, en her en der omzoomd door natuurlijke hagen, kunt u ook nog het kasteel van Crawhez en de kasteelhoeve L'Aguesse verkennen, die u rechtstreeks tot aan de voormalige lijn 38 brengen… deze route is tegenwoordig een idyllische wandelroute.

© Foto's: 9,15 Gérard Michel / 1-3,5-7,10-11,13-14,16-17 Mark Rossignol / 4, 8,12 François Delfosse

Links

 

Informatie

Point Info Tourisme
Hôtel de Ville de Clermont
Place de la Halle
4890 Thimister-Clermont
Tél. (été): +32 (0)87 44 68 76
Tél. (hiver): +32 (0)87 46 84 78

Maison du Tourisme du Pays de Herve
Place de la gare, 1
4650 Herve
Tél : +32 (0) 87 69 31 70
www.paysdeherve.be