Natuurpark van de Scheldevlaktes

Belangrijke sites met een grote biologische en landschappelijke waarde (het bos van Howardries, de kwekerijen van Lesdain, de Scheldevallei, de plezierhaven van Péronnes, de moerassen van de twee Verne, het bos van Bon-Secours, de moerassen van Harchies-Hensies-Pommeroeul, de zandvlakte en de bossen Stambruges, de voormalige kanalen) die voor aantasting moeten worden behoed, een landelijke streek in verandering en met een sterke bevolkingsconcentratie, een buitengewoon rijk erfgoed!

Het project om een natuurpark op te richten op het grondgebied van de gemeenten Bernissart, Beloeil, Péruwelz, Antoing, Brunehaut en Rumes kreeg beetje bij beetje gestalte. Het Natuurpark van de Scheldevlaktes, exponent van de gemeenschappelijke wil van de verkozen gemeenten, is een landschap dat het evenwicht behoudt tussen economische belangen en prioriteiten op milieuvlak, een versmelting van dynamisme, ontmoeting en consensus tussen alle aanwezige krachten.
Het Natuurpark van de Scheldevlaktes is een bevoorrechte plaats voor toepassing van duurzame ontwikkeling waar het behoud van natuurlijke milieus en waardevolle landschapselementen, de verbetering van de levenskwaliteit en de ontwikkeling van plaatselijke middelen hand in hand gaan.

Een natuur zonder grenzen!

Wat betekent een grens eigenlijk wanneer bossen, moerassen en waterlopen op elkaar lijken, in elkaars verlengde liggen en elkaar speels afwisselen? De Frans-Belgische grens, een van de meest stabiele grenzen van Europa, maar ook een van de meest kunstmatige grenzen, heeft in 1713 bevolkingen gescheiden die dezelfde taal en hetzelfde dialect spreken, het Picardisch, en die een lange geschiedenis hebben gedeeld op een grondgebied met landschappen en natuurlijke milieus die zeer gelijkaardig zijn.

Wees dus niet verbaasd dat het Natuurpark van de Scheldevlaktes een lans breekt voor het openen van de grens die het park (virtueel) scheidt van zijn Franse tegenhanger, het regionale Natuurpark Scarpe-Escaut. Hun vereniging in het grensoverschrijdende Natuurpark van Henegouwen stimuleert de twee componenten van het natuurpark om te streven naar een globale aanpak voor geïntegreerd beheer van dit grensoverschrijdend gebied via acties voor milieubeheer en landschapsbeheer, waardering van de lokale middelen, ecologisch burgerschap, onthaal van het publiek, promoties en animatie.

 

Praktisch

Parc naturel des Plaines de l'Escaut
31 rue des Sapins
7603 Bon-Secours
http://www.plainesdelescaut.be/

Een e-mail verzenden Een route berekenen