Kasteel van Sohier - Privé-eigendom

Het kasteel, gebouwd opzeer oude fundamenten, destids omringd door grachten en een hoeve, werd gebouwd rond een vierkante binnenplaats in de vorm van vier vleugels op twee niveaux.

Het kasteel van Sohier staat ten noorden van het dorp, afgezonderd maar in het gezelschap van een mooi park met bomen.

De fundamenten zijn waarschijnlijk heel oud. Het kasteel is gebouwd rond een binnenplein, begrensd door vier vleugels met twee verdiepingen van kalksteenblokken. Drie torens typeren het geheel. Twee ronde torens, met drie verdiepingen onder een kegelvormige kap, kijken op naar de stevige vierkante toren met vier verdiepingen en daarboven een hoge, achthoekige spits. Deze indrukwekkende toren werd oorspronkelijk verbouwd uit een donjon van 1616 en trekt alle eer naar zich toe.

Vroeger was het kasteel omgeven door slotgrachten. Het verloor echter zijn kenmerken van verdediging en werd een woonkasteel na drastische veranderingen, uitgevoerd in 1866. Er kwamen nog meer aanpassingen in de loop van de 20e eeuw. De grote hoeve in het noorden en de bijgebouwen die de binnenplaats in het zuiden omsluiten, maken in 1926 plaats voor een groter park. Na de tweede wereldoorlog ruilt men de neogotische decoratie van de vierkante toren voor zijn huidige uitzicht.

Een deel van het metselwerk van het kasteel is begroeid met klimop. Dit groengordijn contrasteert met de kleur van de kalkstenen en vormt de overgang naar het park van het kasteel. Het aangelegde park telt een vijftiental bijzondere bomen, opgenomen in de boomkundige inventaris van België, waarvan drie als grote exemplaren. Een dergelijke concentratie bijzondere soorten op een relatief beperkte oppervlakte komt weinig voor. 

 

 

Praktisch

Château de Sohier - Propriété privée
1 Rue du Château
6920 Sohier

Een route berekenen