Kasteel van Mozet

Het voormalige kasteel van Mozet : Hoewel het in de loop des tijden meerdere verandingen onderging, heeft het kasteel zijn nobel voorkomen van voormalige 14de eeuwse heerlijkheid behouden.

Zetel van een grondheerlijkheid sinds de 14e eeuw; dit antieke kasteel van kalksteenblokken staat op een heuvel dichtbij van het dorpscentrum.

Dit vierkante bouwwerk was vroeger omringd door grachten. In de loop der eeuwen wed het meermaals veranderd en gerestaureerd. Alleen de noordkant, omgeven door twee ronde torens, is origineel. Een duiventilportaal met boogvormige poort op verankerde stijlen trotseert de ingang van het kasteel. De verdieping werd heropgebouwd in baksteen in de 18e eeuw en toont nog de dichtgemaakte geleiders van de vroegere ophaalbrug. Op de binnenplaats is er boven het gebogen portaal, heropgebouwd in baksteen, een verdieping van kalksteenblokken vastgemaakt met hoekverankeringen. Bovenaan een soort duiventil op kwartronde steunen.

Op de binnenplaats ziet men aan de brede gevel van de woning verschillende bouwperiodes. In het oosten zijn de steenblokken anders; de dikte van de muren en de vroegere hoekverankering wijzen op overblijfselen van een middeleeuwse donjon. Naar het westen toe wijzen de sporen van een rondboogopening op stijlen met steeneinden in het metselwerk op de latere verlenging van het gebouw. De vierkante zijtorens met vier vlakken die erbij kwamen, dateren op hun beurt uit de 18e eeuw. Het hoofdgebouw met leien zadeldak en houten daklijst en de oostelijke en westelijke vleugels ten slotte danken hun huidige uitzicht aan grote aanpassingen uit de 19e eeuw. 

De eigendom 'Domaine de Mozet' is tegenwoordig een onthaal- en verblijfcentrum voor schoolgroepen en andere groepen.

 

Praktisch

Château de Mozet
2 Rue du Tronquoy
5340 Mozet

Een route berekenen