Kasteel van de Graven van Hamal - Privé-eigendom

Het kasteel was meer dan 700 jaar lang het zenuwcentrum van het dorp en speelde tot in de 17de eeuw een verdedigingsrol. De bouw van de nog steeds aanwezige gebouwen vond plaats tussen de 16de en 19de eeuw.

In 1775 werd het, na een zeer verwoestende brand, gerestaureerd. Tegenwoordig herinneren de 'donjon' de toren wan Attila en de heksentoren eraan, dat tal van legenden niet eens zo lang geleden zijn...

De Graven van Hamal, eigenaars van 1567 tot 1852 hervormen de voormalige burcht en hoeve van middeleeuwse origine grondig en herleidden de verdedigingsfuncties ervan tot een sokkel.

In het westen hebben de toren en de gevel van het hoofdgebouw grote, regelmatig verdeelde vensters. Dit in overeenstemming met de gevel op de binnenplaats, volledig opnieuw samengesteld in klassieke stijl. Deze 'moderne' woning wordt omgeven door de zogenaamde Attilatoren, die met zijn uivorm het landschap afrondt terwijl de brede vensters nieuwe observatieposten bieden.

In de tweede helft van de 19e eeuw wordt verder gewerkt aan het woonkarakter: na de sloop van bijgebouwen en muren worden de twee binnenplaatsen samengebracht tot een groot terras dat uitkijkt op de vallei. Door de lager gelegen tuin, de boomkruin die de omwalling splitst en de grote boomgaard diep in de vallei is er ook heel wat buiten de omheining.

Hoewel het kasteel niet geopend is voor het publiek, kunt u het vanuit verschillende gezichtshoeken ontdekken in het dorp en op de uitkijkpunten aan beide zijden van de Viroin.

 

Praktisch

Château des Comtes de Hamal - Propriété privée
120 Place Albert Ier
5670 Vierves-sur-Viroin

Een route berekenen