De oude school en de Place du Jeu de Balle

De oude school en de Place du Jeu de Balle Wanner men spreekt van de oude scholen gaat het over het mooie gebouw in zand- en kalksteen met zijn goed zichtbare datum 1863. In 1855 besloot men een nieuwe school op te richten die groot genoeg was voor een honderdtal leerlingen.


Het schoolgebouw is ook ontworpen om een gemeentehuis en lerarenwoning in onder te brengen.
De school heeft zijn deuren gesloten in 1972 en is nu de feestzaal van het dorp.
Aan de andere kant van de straat ligt het balsportplein. Het kaatsspel kent een lange traditie in “balle au tamis” dat zelf afstamt van het “jeu de paume” wat het spel met de (hand)palm betekent. Het kaatsen was een populaire sport, gespeeld voor de eer, in vele Belgische en Franse gemeenten vanaf de periode tussen de twee oorlogen maar vooral kort na de oorlog.
In 1925 begon men het kaatsspel op het kerkplein van Crupet tijdens vriendschappelijke wedstrijden of kermissen.
Tijdens de oorlog werden vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd om geld te verzamelen voor de gevangenen. Door het succes ervan werd een ballodroom gebouwd op een betere plaats, buiten het verkeer, rechtover de school.
Tot in 1990 kwamen honderden toeschouwers regelmatig kijken, in het seizoen 1993-1994 bereikte hun aantal gemiddeld 640. In 2010 bestaat nog steeds een kaatsploeg in Crupet, de wedstrijden worden er in de zomer gespeeld.

 

Praktisch

L’ancienne école et la place du jeu de balle
15 Haute
5332 Crupet
http://www.crupet-85.be/

Een route berekenen